spm result : lompat atau jatuh terduduk atau kedua duanya?

assalamualaikum.

saje nak buat post ni bersempena terkeluarnya result spm semalam. wahh gituuuu.

to be honest, im very proud of my dear juniors yang telah mengharumkan nama sekolah dengan begitu wangi *kembang hidung*
21 orang straight a+. mana nak dapat dik oiii !
ehh ini bukan riak. but they deserved it.
because i know betapa terseksa nya jiwa raga sebelum spm tu
dan alhamdulillah Allah nampak usaha kami :)

congrats to all quints and teachersssss *appppppllllaaaaauseeeee*
#GGSTF !

yeah spm is not everything but from spm you can start mencorakkan hidup yang awak bakal lalui for another 20 or 30 years maybe *smile*

dan for those yang maybe tak puas hati dengan result tu, take a deep breath and remember dah banyak kan nikmat yang Allah bagi kat kita, mungkin Dia tak bagi rezeki masa spm tapi ketahuilah yang Dia saja je postpone rezeki tu masa awak betul betul perlukan. who knows kan? :)

jangan sedih sedih lagi okay. tak macho ah nangis nangis ni *mengata dulang paku serpih kihkih*


haa dah baca dah hadis kat atas ni?
eh kenapa nak kena tanam pokok kurma? kenapa bukan benih jagung ke? benih tembikai ke?
biji kacang hijau ke yang hari ni letak dekat kapas basah esok dah boleh makan taugenya. ehh.

menanam benih kurma satu simbolik yang merujuk ke arah satu perkataan iaitu USAHA.

see see. ada Rasulullah cakap pasal buah kurma yang masak ranum ? takkan. Baginda just mention pasal usaha bukan resultnya.
kerana apa adik adikkkkkk?

kerana Allah itu memandang pada usaha bukan pada hasilnya :)

i believe everyone dah buat sebaik mungkin untuk spm hari tu kan. tipu la kalau ada kat sini yang 'alah spm je pon. kalau tak lulus pon ada gak orang nak kawin dengan aku'. ehh. kot kalau ada meh sini datang beranang akak tarbiyah sikit. hewhew

usahalah sampai satu tahap awak yakin awak takkan cakap 'kalaulah aku tak sibuk bertweet and study semalam mesti aku dapat jawab' haaa cenggitu sekali (Y)

atau mungkin tak puas hati jugak. hari hari nangis sambil nyanyi 'tell me whyyyyy?' cuba refleks balik amalan kita seharian. mungkin ada lobang di sana sinun yang kita sendiri tak perasan. atau mungkin juga hubungan dengan manusia kita kurang jaga ke kan.

habbuluminAllah wa habluminnanass :)

yang dah lepas tu biarkan lepas. nak tunggu pelangi keluar pon kena ada hujan dulu jugak kan. unless kalau korang pergi spray air masa tengah hari buta tu la .-.

yosh ! ayuh teruskan hidup dengan lebih cemerlang. and remember segala rezeki tu Allah yang bagi. nak Allah bagi rezeki banyak banyak kena lah kamceng dengan Allah dulu kan :')

semoga berada di bawah lindungan Allah
assalamualaikum :)

further explanation -----> siniiiiiiiii

No comments:

Post a Comment